Minden maga idejében – a Vitaminokról

Minden maga idejében – a Vitaminokról

Milyen vitamint kéne szednem? Vajon az, amit évek óta szedek, tényleg használ? Milyen vitamin tesz jót a bőrömnek, a hajamnak, a körmömnek?

Minden vitaminnak megvan a maga ideje és jótékony hatása. Fontos tudnunk, mely életkorban, mely vitaminokra helyezzük a hangsúlyt és mit szedjünk rendszeresen vagy épp kúraszerűen.

A huszonéveseknek

Ebben a korban még nem kell anti-aging termékekkel foglalkozni, elsősorban a meglévő szépség megőrzése a cél. A haj és a körmök egészsége megóvásában a biotin (B7-vitamin) és a gamma-linolénsav (GLA) siethet segítségünkre.

A sima, selymes bőr, a dús haj, a szép körmök megléte elsősorban azon múlik, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe. Természetes biotin forrás az élesztőn kívül a máj, a tojássárgája, a paradicsom, a szójabab, a barna rizs és a korpa.

A GLA a szervezetünkben hormonszerű anyagokká alakul át, amelyek gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek. Mindez az ilyenkor még gyakorta jelentkező akne ellen is hat, természetes módon.

Harmincasoknak

Sajnos már a harmincas éveinkben elkezdődik az öregedési folyamat, a szemkörnyéken kezdünk ráncosodni, bőrünknek egyre több gondoskodásra van szüksége.

Fontos a minőségi zsírok bevitele, legfőképp az omega 3 zsírsav. Ez jelentős mennyiségben a tengeri halakban fordul elő, de persze már jó ideje kapszula formában is hozzá tudunk jutni. Az omega 3 egyébként nem csak a szépségünknek tesz jót, serkenti az agyműködésünket és még a depresszió ellen is hat.

Negyveneseknek

Ebben a korban a kollagén rostok már kezdenek meggyengülni, vagyis a kollagén pótlásra kell helyezzük a legnagyobb hangsúlyt. A kollagén az a protein, amely biztosítja a bőr feszességét és elasztikusságát. Kollagént tartalmaz például a hal, a piros gyümölcsök, a citrusok, a tojás és a kagyló is, de hozzá juthatunk speciális készítmények segítségével is, például a Yana kollagén itallal.

Ötveneseknek

Az ötödik x-ben járva a kollagén pótlás mellett fektessünk hangsúlyt a kurkumára is. Ez a gyógynövény és fűszer segíti a gyulladásos folyamatok leküzdését és az immunrendszer erősítését.

Hatvanasoknak és idősebbeknek

A D és a B12 vitamin elengedhetetlen. Ezek nem tartoznak különösebben a “szépségvitaminok” közé, de tény, hogy segítik a jó emésztést, a bőr egészséges működését, és a csontok épségét.

A kor előrehaladtával a szervezetünk egyre nehezebben szívja fel a tápanyagokat, kiváltképp az okoz nehézséget, hogy pusztán táplálkozás útján elég B12-höz jussunk, pedig ez a vitamin az agyunknak is nagy hasznára válik. A D-vitamin hiány is gyakoribb ebben a korban, tehát ennek pótlása is fontos. 

Általánosságban elmondhatjuk, hogy harminc felett semmiképp nem árt, ha mindenből pótolunk egy kicsit, de ha az esztétikai szempontokat helyezzük előtérbe, ne feledkezzünk meg a külső, azaz topikális hatóanyagok pótlásáról sem.

Mindazoknak, akik többet szeretnének tenni a bőrük érdekében, azt ajánljuk, hogy menjenek el bőrdiagnosztikai tanácsadásra és életkoruk, bőrtípusuk, illetve egészségi állapotuk függvényében a szakember meg fogja tudni pontosan mondani, hogy milyen étrenddel illetve készítmények segítségével lassíthatják az idő kerekét. 

További információért vagy időpont egyeztetés végett hívja a +36 20 777 8855 telefonszámot vagy regisztráljon oldalunkon!